Microbrouwerij van de Abdij van Grimbergen

Sinds 1128 werd de abdij van Grimbergen driemaal verwoest door brand tijdens oorlogen en telkens weer heropgebouwd door de paters. De feniks staat voor deze inspirerende erfenis en de negen eeuwen brouwerskennis van Grimbergen. Het biermerk Grimbergen heeft daarom een feniks als logo een legendarische vogel waarvan bekend is dat hij uit zijn as is herboren. 

Gelegen in het hart van de abdij van Grimbergen, combineert de nieuwe abdijbrouwerij het beste van de brouwtradities uit de oude boeken van de abdijbibliotheek met nieuwe en innovatieve technieken om in beperkte oplages unieke batches te creëren van uitzonderlijke premium bieren.

Ter gelegenheid van de opening werden drie nieuwe brouwsels uitgebracht: Grimbergen Magnum Opus Brut, Grimbergen Ignis Quadruple en Grimbergen Astrum Pale Ale.

De nieuwe brouwerij van de abdij van Grimbergen is het volgende hoofdstuk in een prachtig verhaal van voortdurende wedergeboorte en vernieuwing, en biedt de paters van Grimbergen de mogelijkheid om de erfenis van de generaties paters die hen voorgingen, voort te zetten.

Pater Karel Stautemas, provisor van de abdij en abdijbrouwer, zei: "De nieuwe microbrouwerij is een plek om tradities uit het verleden nieuw leven in te blazen, net als ons symbool, de feniks. We hebben altijd de kracht om weer op te staan, maar ook om alles met een frisse blik te bekijken. We willen onze bijna negen eeuwen oude ervaring combineren met innovatie in ons streven naar de lekkerste en uniekste nieuwe brouwsels."

 

Volkssterrenwacht 'Mira'

Volkssterrenwacht Mira is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1967 door pater Pieraerts, aangesloten bij de abdij van Grimbergen. De oorspronkelijke sterrenwacht bevond zich volledig in gebouwen van de abdij, maar in 2000 werd een ruime uitbreiding aangebouwd.

De sterrenwacht beschikt over een uitgebreide tentoonstellings- en experimenteerruimte en verscheidene multimediazalen.

Twee vaste telescoopkoepels, een vast opgestelde zonnetelescoop en een hele verzameling grote en kleine verplaatsbare instrumenten maken deel uit van wellicht het uitgebreidste astronomische instrumentarium van een Belgische volkssterrenwacht. Ook een weerstation ontbreekt niet. 

 

De telescoop  "Corrected Dall-Kirkham" (CDK),is een 50cm spiegelkijker

MIRADOR, voor de 50cm CDK-telescoop - De Frank Deboosere-koepel

De heliostaat of zonnetelescoop is uniek in België. De opstelling bestaat uit een spiegel- en lenzensysteem, en laat toe een beeld van de Zon binnenin de planetariumzaal te projecteren, met een diameter van meer dan één meter,

Afbeelding van het internationaal ruimtestation geprojecteerd in de multimediazaal

De Kuttertelescoop is weliswaar het oudste, maar nog steeds het meest gebruikte toestel op MIRA. De eigenaardige "zigzag"-constructie zorgt ervoor dat dit een spiegelkijker is waarvan het kleine - secundaire - spiegeltje niet in de lichtweg staat. Hierdoor benadert hij de beeldscherpte en het contrast van veel duurdere lenzenkijkers. Het maakt hem dus uitermate geschikt voor waarnemingen van Maan en planeten.

De armillairsfeer op MIRA, ook "armillarium" geheten, is een  grote halfbolvormige structuur, opgebouwd uit een aantal metalen stangen. Deze constructie stelt de schijnbare hemelsfeer voor gezien vanop MIRA, en is een ideaal instrument om kennis te maken met het systeem van hemelcoördinaten

De kleine thermometerhut is naar het noorden geopend, zodat de beide thermometers  direct kunnen uitgelezen worden. Deze toestellen worden elke maandagmiddag uitgelezen en teruggezet op de actuele temperatuur.

Neerslag wordt gemeten met behulp van de pluviometer (rechts) en de automatische pluviograaf (links). 

Een vijftal grondthermometers staan opgesteld in een grote bak met aarde. Ze meten de temperatuur aan de lucht, maar vooral ook boven en onder de grond. Hun kwikreservoir staat op respectievelijk 10, 5, 0 cm boven de grond en 5 en 10 cm eronder. 

Tentoonstellings-en experimenteerrruimte

Maak jouw eigen website met JouwWeb